La campanya de sensibilització 'Aprofitem els aliments' evita el malbaratament de 12,5 tones de productes alimentaris
19 d'octubre de 2023
- Els àpats Gastrorecup han permès recuperar un total de 3.400 kg d’aliments i han servit un total de 910 àpats.
- El Gran dinar d’aprofitament va reunir 350 persones a Tarragona. Per servir els àpats es van recuperar també un total de 395 kg d’aliments, fruit d’espigolades en camps i de recollides d’excedents en mercats.
- La III Marató d’espigolades, organitzada conjuntament amb la Fundació Espigoladors, va comptar amb la participació de 148 persones voluntàries i es van recuperar 8.730 kg de fruites i verdures.
La campanya de sensibilització i conscienciació 'Aprofitem els aliments', que ha impulsat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural des del passat 26 de setembre, ha permès recuperar un total de 12,5 tones de menjar a través de les diverses activitats organitzades per evitar-ne el malbaratament i ha aplegat 1.500 persones. Uns aliments que, segons la Calculadora del Valor dels Aliments de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació), suposen un estalvi de 5,9 milions de litres d’aigua i de 13 tones de CO₂.
Els àpats Gastrorecup han donat el tret de sortida amb la participació de 17 restaurants de tot Catalunya, que han ofert uns menús elaborats amb aliments descartats del circuit comercial. L’objectiu de la iniciativa és conscienciar tant la població com el sector mateix sobre la necessitat d’implicar-se activament en la lluita contra el malbaratament alimentari. En concret, en els àpats Gastrorecup, es van recuperar un total de 3.400 kg d’aliments i s’han servit un total de 910 àpats als diferents comensals assistents.
A més, el Gran dinar popular d’aprofitament alimentari va reunir 350 persones a Tarragona. Per elaborar aquest àpat es van recuperar també un total de 395 kg d’aliments, fruit d’espigolades en camps i de recollides d’excedents en mercats i de la recuperació d’aliments en comerços locals de la zona. El dinar, que era gratuït, es va preparar amb el suport d’un equip de cuiners del restaurant AQ de Tarragona i un equip de 40 voluntaris, a més d’una vintena de voluntaris que uns dies abans van espigolar 50 quilos d’avellanes en un camp de Reus. Aquesta activitat es va organitzar amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments de Tarragona, la Plataforma Aprofitem els Aliments, el Mercat Central de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona, entre altres entitats locals. I, a més, va comptar amb el suport del projecte Aprofitem fins a l’últim granet que va posar a disposició dels comensals un tàper fet amb la clofolla de l’arròs i que és reutilitzable.
A més, la III Marató d’espigolades, organitzada conjuntament amb la Fundació Espigoladors, va comptar amb la participació de 148 persones voluntàries i es van recuperar 8.730 kg de fruites i verdures. La marató es va dur a terme de forma simultània al Baix Camp, Lleida, el Baix Llobregat, el Vallès i la Baixa Tordera, i el producte espigolat s’ha distribuït a centres de distribució gratuïta d’aliments de Catalunya.
La campanya de conscienciació sobre el malbaratament alimentari es completarà el pròxim 17 d’octubre a Reus se celebrarà la Jornada VII Aprofitem els Aliments amb l’objectiu de donar visibilitat a diversos projectes d’aprofitament alimentari i als projectes de recerca i innovació que s’estan duent a terme a Catalunya, que la situen com a regió capdavantera a Europa en la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari. També es podrà visitar l’exposició “Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària”, que es podrà visitar al Mercat Central de Tarragona fins a finals de desembre.
La campanya Aprofitem els aliments forma part de l’estratègia del Departament d’Acció Climàtica per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular. La campanya es duu a terme conjuntament amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.